måndag 28 maj 2012

Eriksleden

Eriksleden är en (relativt sett) kort pilgrimsväg på 6-7 km mellan Domkyrkan i Uppsala och Gamla Uppsala kyrka och Kungshögarna som kan gås för naturen eller historien.
Leden blir upp till 7 km om man går alla "extra" sträckor, markerade med gula prickar på Svenska kyrkans karta nedan. 

Efter en lite osäker start vart man exakt ska börja (jag valde kyrkans norra gavel) är skyltningen relativt tydlig längs vägen med Eriksledens gula skyltar med rött kors, med ett stort undantag. Vid Fyrishov (nr 9 på kartan) pågår stora utbyggnader (när jag gick leden i maj 2012) och det är oklart hur man ska gå och skyltningen är inte korrigerad för detta. Man går runt på höger sida sett från Domkyrkans håll (inte på åsidan alltså). Vandringen inleds längs Svartån där man tydligt kan se, särskilt om man bott i Uppsala för 10 år sedan eller mer, den tydliga så kallade gentrifiering och förtätning som pågår i Uppsala. Det innebär att istället för att expandera (bara) utåt byggs det i Uppsala inne i staden på ytor som tidigare inte använts för mindre "intensiva" syften. Parkeringsplatser och gamla företagslokaler görs om till flashiga bostadsrättshus. Gentrifiering är ett fint ord för att "dåliga" områden ökar i status och tex inkomstnivå på dem som bor där. Allt detta är tydligt efter Svartån.
När man sedan fortsätter norrut övergår bebyggelsen sedan gradvis i Tunaområdet med bebyggelse från 1900-talet och grönytor för fritidsaktiviteter. Sedan sker en plötslig förändring när vi passerar Bärbyleden, plötsligt vandrar vi i grönområden där förvånansvärt lite av trafiken från näraliggande motorleder hörs. Jag gick dessutom Röboåsens och Tunåsens "avstickare", där det stundtals var bara naturljud.
Gradvis började staden sjunka undan och när jag närmade mig de tre kullarna från forntiden, med solen i nacken och en doft av gräs och tjära från Odinsborg, infann sig en skön känsla. Efter att ha vilat ut en stund i skuggan av kyrkan tog jag mig en fika på Odinsborg och läste en god bok. Buss nr 2 går alldeles i närheten (andra sidan järnvägen till höger) med täta intervall. Gamla Uppsala museum finns där också.

Domkyrkans gavel

En tillbakablick från Jernbron

Längs Svartån

Gott om skyltar om omgivningens byggnader

Gott om leder; även Linnestigar och Ändes ån.

Bygge vid Fyrsihov. Gå runt till höger.

Dvs, följ röda vägarna från bron ovan 8:an, till 9:an

Trot eller ej men vi står ovanför Bärbyleden; en grön gång för djur och människor

Rörbospåret

och Tunaåsen med ljuvlig utsikt västerut

De famösa högarna med kyrkan i bakgrunden

Klockstapeln vid Gamla Uppsala kyrka

Odinsborgs Cafe, byggt i nationalromantisk stil 1899

Cola, te med mjölk, och två bakverk för c:a 90 kr.


BETYG
Tillgänglighet: 4 kängor

Startar centralt i Uppsala, och från Gamla Uppsala går bussen ofta. Det är lite oklart var man ska börja, men Domkyrkan är svår att missa.

Gångbarhet: 3 kängor

Pga ombyggnationerna vid Fyrishov och en del gles skyltning stundtals kan det bli en del krångel med att hitta. Följer man bara huvudspåret på kartan så går det bra att gå med barnvagn, i annat fall kan det bli lurigt på stigarna.

Naturupplevelse: 3 kängor

Den är betydligt större än man kan tro först, med den gradvisa övergången från grön stadskärna till fridfull natur, och historiens vindslag vid högarna gör upplevelsen dubbelt sinnlig.

Aktiviteter: 5 kängor

Rastmöjligheter. Affärer och caféer i början och slut. Historisk skyltning. Museum. Plocka bär och svamp längs åsen på slutet.

Totalbetyg: 15 kängor

Övrig information:
Vandringen skedde den 23 maj 2012 i fint väder.

Koordinater:
WGS 84 (lat, lon):
N 59° 51.504', E 17° 38.015'
WGS 84 decimal (lat, lon):
59.85841, 17.63359
RT90:
6639080, 1602455
SWEREF99 TM:
6638575, 647497

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar