onsdag 16 maj 2012

Hälsospåret Svartån i Västerås

Kort: Västerås har fyra hälsospår, varav det detta ligger vackert vid Svartån. Det är c:a 2,7 km långt.

Det finns egentligen ingen given startpunkt för rundan som rör sig mellan Djäknebron ett (eller två) stenkast från domkyrkan till skuggan av Vallbybron och dess E18. Hälsospårsskylten sitter dock vid Djäknebrons östra kant, och vill man ta sig en fika- eller matpaus så är det bra att veta att Falkenbergska Kvarnen ligger moturs från Djäknebron. Därefter är det bara att bestämma sig om man vill ta pausen i början eller slutet av promenaden. Spåret erbjuder trots sitt läge nästan mitt i stan på långa sträckor med naturromantik (med kortare pass av betongbroskugga och trafikljud däremellan.)

Naturskönt vid Svartån

Falkenbergska Kvarnen

Mer skönhet

Och mindre skönt

Djäknebron från nordväst (från Vallby)
BETYG
Tillgänglighet: 5 kängor

Spårets läge mitt i Västerås är, trots vissa oklarheter kring start och slut, svåröverträffat i tillgänglighet, där man lätt kan fortsätta vidare in mot centrum eller vidare norrut genom koloniområdet efter Vallbybron.

Gångbarhet: 4 kängor

Faktum är att den höga graden av tillgänglighet kombinerat med noll skyltning gör att det är möjligt att man vid första försöket hamnar fel. Om man bara håller fast vid riktlinjen "stigen närmast ån, mellan Djäknebron och Vallbybron" och klarar sig runt Kvarnen, så kan man inte komma bort sig. Barnvagn går bra att köra, om man inte har en tvillingvagn.

Naturupplevelse: 2 kängor

Ljudnivån blir stundtals sämre vid bilbroarna, men sceneriet längs Svartån är ljuvligt vackert och frodigt och gör spåret till ett riktigt andningshål mitt i Västerås.

Aktiviteter: 3 kängor

Det finns ett par bänkar att sitta på längs Svartåns östra sida, gott om änder och drömsk ådalsnatur, och Falkenbergska Kvarnen att fika vid.

Totalbetyg: 14 kängor


Övrig information:
Vandringen skedde den 15 maj 2012 vid lunchtid med blandad sol och molnighet.

Koordinater:
WGS 84 (lat, lon):
N 59° 36.779', E 16° 32.215'
WGS 84 decimal (lat, lon):
59.61298, 16.53692
RT90:
6610552, 1541309
SWEREF99 TM:
6609315, 586720

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar